Naujienos

LR Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas

Tautinis paveldas – svarbi mūsų identiteto dalis

2021.12.15

Gruodžio 10 d. Plateliuose vykusioje metinėje tautinio paveldo konferencijoje „Tautinio paveldo produktų apsauga, kūrimas, realizavimas ir populiarinimas“ aptarta lietuviško tautinio paveldo modernėjančiame pasaulyje svarba bei apdovanoti sėkmingiausiai dirbantys tradiciniai amatininkai ir tradicinių amatų centras. Iškilmingą sveikinimo žodį ir kasmet skiriamas premijas nugalėtojams įteikė LR Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

„Mes kartais per daug kuklinamės, todėl norėčiau pakviesti visus nesikuklinti. Turime šimtametes nekintančias tradicijas, kurios formuoja mūsų identitetą – tad tuo ir turime didžiuotis. Ir tik tada, kai mes patys pradėsime suvokti viso to svarbą, tik tada bus lengva šią žinutę perteikti ir kitiems“, – taip savo kalba pradėjo metinę konferenciją Viešosios įstaigos Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros direktorius Šarūnas Celiešius.

Konferencija prasidėjo nuo ekskursijos po praėjusiais metais nugalėjusį Platelių tradicinių amatų centrą, kur dalyviai iš arti susipažino su čia dirbančiais amatininkais ir jų darbais, išvydo išlikusį autentišką Platelių dvaro mūrą bei paklausė įdomių istorijų apie šio regiono tradicijas. Platelių amatų centras dar kartą įrodė, kad stipriai prisideda prie tautinio paveldo puoselėjimo ir buvo vertas praėjusių metų nugalėtojo vardo.

Apdovanoti sėkmingiausieji

2021 m. sėkmingiausiais tradiciniais amatininkais pripažinti audėja Irena Ona Vilienė iš Panevėžio rajono ir dailidystės, drožybos, žaislininkystės ir šaukščiaus amatų puoselėtojas Algirdas Juškevičius iš Varėnos rajono. Abu amatininkai pripažįsta, kad ši profesija jiems ne darbas, o širdžiai miela veikla, kuria gali prisidėti ir prie tautinių vertybių puoselėjimo. Lietuvą savo audžiamomis juostomis garsinanti Irena Ona Vilienė taip pat pasidžiaugė ir savo vaikais, kurie savo gyvenimus įprasmina užsiimdami tradiciniais amatais.

Pagrindinis šios konferencijos apdovanojimas – sėkmingiausias tradicinių amatų centras – atiteko Anykščių rajono tradicinių amatų centrui Niūronių kaime. Šis centras savo veiklą pradėjo nuo 2011 m. Arklio muziejuje, kuriame visus metus organizuojamos tradicijas puoselėjančios edukacijos, įvairūs renginiai. Anykščių rajono tradicinių amatų centre vystomi šie tradiciniai amatai: alaus darymas, audimas, baldininkystė, karpymas, kalvystė (peiliadirbystė), kubilininkystės, kepimas, kryždirbystė, maisto ruošimas, stalystė, puodininkystė, pynimas, vilnos vėlimas, verpimas, žaislininkystė, žvakininkystė. Džiaugdamiesi tokiu įvertinimu ir pristatydami savo veiklą, amatų centro atstovai teigė, kad šis apdovanojimas skirtas visiems Anykščių krašto amatininkams.

Tautinio paveldo aktualumas šiandien

Konferencijoje dalyvavo ir Lietuvos liaudies buities muziejaus direktorė Gita Šapranauskaitė, kuri papasakojo apie muziejaus vykdomas veiklas ir kaip jos prisideda prie tautinio paveldo puoselėjimo. Nuotoliniu būdu prie konferencijos prisijungė Vytauto Didžiojo Universiteto ir Muzikos bei teatro akademijų docentas, dr. Rimantas Astrauskas, kuris kalbėjo apie iššūkius, su kuriais susiduria tautinis paveldas Lietuvoje ir visame moderniame pasaulyje. Renginio vedėja ir geros nuotaikos skleidėja Zita Kelmickaitė kartu su dalyviais džiaugėsi tradicinių amatininkų darbais ir dalinosi idėjomis, ką reikėtų padaryti, kad lietuviškas tautinis paveldas gyvuotų ir būtų aktualus dar ilgai.

Kitų metų tautinio paveldo konferencija vyks Anykščių rajono tradicinių amatų centre Niūronių kaime, kur dar kartą galėsime pasidžiaugti per metus nuveiktais darbais.

Šiais metais konferencija buvo transliuojama tiesiogiai, o jos įrašą galite peržiūrėti:  https://www.youtube.com/watch?v=lSXwBRC22V8

Nuotraukos: https://samantakazlauskaite.pixieset.com/konferencija